Prezračevanje

Vse več graditeljev se odloči za prisilno prezračevanje z rekuperacijo toplote. Naprava za prezračevanje z rekuperacijo toplote je naprava na katero se priključi dvocevni kanalni sistem prek katerega se izvaja prezračevanje prostorov. Prenosnik toplote, ki predstavlja osnovni del naprave pa z rekuperacijo toplote iz zraka, pripomore k zagotavljanju optimalnih bivalnih pogojev in energetski učinkovitosti stavbe.

Naprave za prezračevanje z rekuperacijo toplote so lahko vgrajene avtonomno ali v kombinaciji s sistemom klimatizacije, ki prostor ogreva in hladi. Glavna naloga rekuperatorja toplote je v zimskem času prenos toplotne energije s toplega in iz prostora izstopajočega zraka na sveži vhodni zrak. V poletnem času pa v kombinaciji s sistemom klimatizacije rekuperatorji toplote delujejo tako, da topel vhodni zrak delno ohladijo z izhodnim hladnim zrakom. Sveži zunanji zrak se v napravi filtrira ali ogreva le z rekuperacijo toplote odpadnega zraka ali dodatno dogreva in hladi s pomočjo klimatske naprave. Ob tem naprava poskrbi tudi za izmenjavo vlage ter za čiščenje vstopnega zraka.

Odstotek rekuperacije toplote je približno 80 - 90%, odvisen pa je od vlažnosti zraka in temperature zračnih tokov. Toplotni prenosnik je narejen tako, da pri prenosu toplote ostajata zračna tokova med seboj ločena, zato se absolutna vlažnost tokov ne spreminja.